Puttershoek wonen in de waterborg

De ontwikkellocatie 'De Waterborg' voorziet in de bouw van 17 woningen. De woningtypes bestaan uit: watervilla’s, gemaalwoningen en appartementen. Ontmoeten staat centraal, waar mensen, cultuurhistorie, groene omgeving en karakteristieke uitstraling samen komen.

In de oksel van twee dijkprofielen (Schouteneinde en Molendijk) ligt de Waterborg. Op de plek waar voorheen het gemaal ’ t Hoofd van Benthuizen’ stond komt een intieme woonbuurt. Aanvankelijk bereikte gemeente Binnenmaas overeenstemming met NCB Projectrealisatie over de ontwikkeling. De Langen & van den Berg nam het project over. Binnenkort gaan de woningen in verkoop.

DORPS VERDICHTEN

Het bouwprogramma voorziet in de bouw van 17 woningen in drie woningtypes: watervilla’s, gemaalwoningen en appartementen. Bij de planontwikkeling is rekening gehouden met de karakteristieke, historische uitstraling van het Schouteneinde en de directe omgeving. Er is sprake van een gevarieerd woningaanbod voor onder meer gezinnen en senioren.

“Dit plan zorgt voor een ingrijpende en tegelijkertijd noodzakelijke verbetering van de entree van Puttershoek ter plaatse”, aldus wethouder Van Etten.

Waar mogelijk blijft de uitstraling van De Waterborg herinneren aan vroegere tijden. In de huidige plannen zien we het volume en kenmerkende fysieke vorm van het gemaal terug in de vorm van vier nieuwe woningen. Bijzondere natuurstenen elementen en enkele ornamenten, zoals de gevelsteen “’t Hooft van Benthuizen” en “1870”, krijgen – als we deze kunnen demonteren – een plek in de nieuwe gevel.

Samen met NCB, gemeente Hoeksche Waard en RPS heeft IMOSS gewerkt aan het stedenbouwkundig plan en inrichtingsplan. Het natuurlijk hoogteverloop van dijk tot aan het water blijft daarin zichtbaar en beleefbaar. In het hart van de ontwikkeling ontstaat een kleine hof aan de voet van de dijk. Een zachte overgang tussen bebouwing krijgt gestalte in een talud waarin bergingen zijn mee-ontworpen. Het middengebied zal met haar geringe grootte en groene invulling het karakter hebben van een collectieve achtertuin. Het water is bereikbaar door een openbare vlonder, met zicht over de kreek. 

Voor meer info, zie De Langen & Van den Berg en Makelaar de Jong