Broekgraaf | Leerdam

Leerdam is de grootste woonkern in de Gemeente Vijfheerenlanden en al lange tijd behoefte aan uitbreiding van de woningvoorraad. De ingezette herstructurering van het bestaande stedelijk gebied komt niet langer tegemoet aan de woning- en leefgebiedbehoefte. De Gemeente heeft de locatie Broekgraaf aan de westzijde van de stad dan ook aangeduid als nieuw te ontwikkelen stadsuitbreiding.

Broekgraaf ligt tussen spoorlijn Geldermalsen – Gorinchem, de Koenderseweg en de Tiendweg en heeft een omvang van circa 60 ha. De ontwikkeling bestaat uit circa 1.250 woningen, een multifunctionele accommodatie met o.a. een tweetal scholen, zorginstellingen, sportvelden, water en groen. IMOSS is vanaf 2008 betrokken bij de ontwikkeling van deze wijk en is verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitplan, inrichtingsplannen voor de openbare ruimte en de supervisie van de nadere planuitwerking door ontwikkelaars en architecten. Recent is door IMOSS bovendien een ambitiedocument en proefverkaveling opgesteld voor de ontwikkeling van nog een 800 woningen ten noorden van de spoorlijn (Broekgraaf-Noord).

Ruimtelijke visie
Het uitgangspunt voor de opzet van de woonwijk ligt besloten in de voormalige werknaam: West-west. Daaruit spreekt dat de wijk geen plan op zichzelf is, maar een aanvulling en afronding van de bestaande wijk Leerdam-West. In ruimtelijk en programmatisch opzicht sluit de wijk aan op het bestaande woongebied. Zo is er in de nieuwe wijk geen eigen voorzieningencentrum gepland en wordt met de water- en groenstructuren aangesloten op de structuur van bestaand West. De sfeer van de totale wijk ademt rust en ontspanning uit. Een ruim opgezette hoofdstructuur, met veel water en groen, creëert een ruimtelijkheid die een welkome aanvulling vormt op de bestaande bebouwingsstructuur van West. In maat en schaal van de bebouwing sluit de wijk aan bij de bestaande stad: zo wordt overwegend laagbouw met een tuinstedelijke uitstraling voorgesteld met hier en daar een hoogteaccent.

Fasering en flexibiliteit
Broekgraaf is niet in één keer ontwikkeld en gebouwd. Het stedenbouwkundig plan borgt de ruimtelijke samenhang tussen de verschillende deelgebieden en de herkenbaarheid van Broekgraaf als geheel.

De ruimtelijke en programmatische vertaling naar de verschillende woonmilieus en de daarmee samenhangende beeldkwaliteitscriteria en beeldkwaliteitsrichtlijnen zijn een essentieel onderdeel van de ruimtelijke visie. Het beeldkwaliteitsregime geeft nadrukkelijke sturing aan de vormgeving van de hoofdstructuur die zorgt voor de samenhang en herkenbaarheid van de wijk.

opdrachtgever Gemeente Vijfheerenlanden