Inloopavond Pijnacker, De Scheg

Inloopavond Maandagavond, 5 november was er de inloopavond voor de gebiedsvisie van “De Scheg”, in Pijnacker. Al enige tijd werkt IMOSS samen met Janssen de Jong aan een visie voor […]

Inloopavond

Maandagavond, 5 november was er de inloopavond voor de gebiedsvisie van “De Scheg”, in Pijnacker. Al enige tijd werkt IMOSS samen met Janssen de Jong aan een visie voor deze locatie, waarbij nu echt een concrete stap is gezet naar vaststelling door de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp.

Bijzondere wijk

Het gaat om een bijzondere woonwijk van circa 300 woningen, met een vanzelfsprekend duurzaam karakter. Het meest bijzondere is wellicht de ligging tegen het landschap aan, vanuit de nieuwe buurt wordt het mogelijk om direct aan te haken op regionale fietspaden die leiden naar bijvoorbeeld de Balij of de Dobbeplas. Het landschappelijke en parkachtige karakter van dit gebied wordt tot diep in het plan doorgetrokken, waarbij ook (regen)water een grote rol krijgt. De buurt wordt klimaat adaptief en is daarmee voorbereid op de toekomst. Het van nature aanwezige hoogteverschil wordt hiervoor ingezet en versterkt.

Vier sferen

De buurt krijgt vier hoofdsferen, welke duidelijk familie zijn van elkaar. Vanaf het lint Vlielandseweg wordt de ontwikkeling gekenmerkt door het “lint” karakter. Vanaf hier gaat bij binnenkomst over in een dorps karakter, waar 2ˆ1 kap woningen, vrijstaande woningen en rijwoningen met een fijne korrel aan een licht gebogen straatje staan. Vanaf dit straatje worden diverse parkeervelden, aan de achterzijdes van de woningen, ontsloten waardoor er vooral een buurt ontstaat met een autolow karakter, vooral gericht op het groen en het park.

Deze visie is een eerste belangrijke stap en gaat in december naar de gemeenteraad. Na vaststelling wordt begin volgend jaar het plan door IMOSS verder uitgewerkt.